عوامل مؤثر در کمرنگ شدن فرهنگ صله رحم در جامعه
عوامل مؤثر در کمرنگ شدن فرهنگ صله رحم در جامعه
1.تجمل گرایی: شاید یکی از مهم ترین عوامل بازدارنده در رفت و آمد های فامیلی، مسأله تجمل گرایی باشد. امروزه بر خلاف گذشته (البته گذشته نه چندان دور!) برگزاری یک مهمانی هزینه بسیار سنگینی بر خانواده ها تحمیل می کند. چه برای برگزار کننده مهمانی چه برای شرکت کنندگان!! از تدارک وعده های غذایی و سفره هایی که چند نوع پیش غذا و چند نوع غذا و دسر بر سر آن است تا پذیرایی قبل و بعد از غذا، از تهیه لباس هایی که باید جدید و طبق مد باشد تا کادو هایی که بعضاً برای میزبان باید تهیه شود!!... بعضی از خانواده ها پا را از این هم فراتر گذاشته اند و برای یک مهمانی باید تغییرات خاصی در دکوراسون منزل حاصل کنند و همین امر هزینه های سرسام آوری را بر خانواده تحمیل می نماید. همین امر باعث می شود که خانواده ها عطای مهمانی رفتن و مهمانی دادن را به لقایش ببخشند و از آن چشم پوشی کنند!یادمان نرود که ما شیعه بزرگ مردی هستیم که وقتی دخترش بر سر سفره اش، نان و نمک و شیر گذاشت، فرمود یکی را بر دار ، علی بر سر سفره ای که دو نوع خورشت باشد نمی نشیند... ما فرزندان مادربزرگ ها و پدربزرگ هایی هستیم که معتقد بودند "مهمان به روی باز صاحبخانه می آید نه به در باز خانه"...
ما در گذشته درباره تجملگرایی و آثار سوء آن بسیار صحبت نمودیم و دوستان علاقمند را به آن مباحث ارجاع می دهم.
2.تغییر فرهنگ گذران ایام فراغت در خانواده امروز: سالهای نه چندان دور، روزهای عید و تعطیلات آخر هفته، روز مهمانی و دید و بازدید بود اما امروزه استفاده غیر صحیح از فن آوری های نوین، چون تلوزیون، کامپیوتر و... باعث شده تا همه اعضای خانواده منتظر یک روز تعطیل باشند تا آن روز را در تنهایی بگذرانند...
3.تأثیر غلط فرهنگ غرب: مفهوم خانواده و به تبع آن بستگان در غرب کاملاً در حال فراموشی است. ارتباط امروزه خیلی از غربی ها با اقوامشان به ارسال یک کارت پستال در کریسمس محدود می شود و معدود مهمانی هایی که می روند، نیبر پارتی هایی است که همه همسایگان در لابی آپارتمان جمع می شوند و هرکس غذای خود را می آورد و بدون آنکه به هم تعارف کنند!!! در تنهایی می خورند... متأسفانه آنها که چشم و گوش بسته شیفته سبک زندگی غربی اند و به دنبال هویت گمشده خود در آن سراب بی پایان هستند، این نوع زندگی را می پسندند و روابط صمیمانه خانوادگی را نوعی بی کلاسی و عقب ماندگی می دانند.
4.شنا کردن بر خلاف جریان آب: یکی از عواملی که جوان امروز از رفتن به مهمانی سر باز می زند، تغییرات فکری عمیقی است که در باور ها و تفکرات او نسبت به بزرگتر های فامیل ایجاد شده است. او ترجیح می دهد که در خلوت تنهایی خود آرامش داشته باشد تا اینکه زیر نگاه سنگین اطرافیان باشد و قضاوت های متفاوت فامیل را تحمل کند. من در جایگاهی نیستم که بخواهم در باره اینکه در جریان تغییر باور ها و افکار کدام طرف مقصر است، یا کدام طرف باور صحیح یا غلطی دارد قضاوت کنم. ( که این امر کاملاً در خانواده های مختلف متفاوت است) فقط این نکته را می خواهم متذکر شوم که جوان امروز علی رغم بالا رفتن دانش اش نسبت به نسل های قبلی، از مهارت های لازم برای ایجاد ارتباط مؤثر محروم است و حتی نه حوصله دفاع از اعتقادات خود را دارد نه قدرتش را... شاید پدر و مادر ها مقصرند که ششمین نیاز زیستی فرزندانشان را (نیاز به آموزش های نوین و کلاسیک امروزی) بر پنج نیاز زیستی قبلش ( که اهم هستند) مقدم کردند و بچه هایی پرورش دادند که در عین بالا بودن سطح اطلاعاتشان، با قدرت پردازش پایین، عدم اعتماد به نفس، عدم انگیزه و... افرادی منفعل و گوشه گیر هستند.
5.تغییر کردن اولویت ها: یکی از مهم ترین دلایل، تغییر اولویت های زندگی امروز است، ترجیح اولویت های فردی و اقتصادی بر امور عبادی کاملا مشهود است. همین امر باعث کمرنگ شدن صله رحم در زندگی امروز شده است.
6.در پایان می توان به عواملی روحی و شخصیتیی چون: غرور و خودبرتر بینی، نگاه از بالا به دیگران، نا آگاهی از ارزش و اثرات این فضیلت و ... در بعضی از ما اشاره نمود که متأسفانه، باعث کمرنگ شدن صله رحم در زندگی امروز شده است.امیدوارم مباحث مطرح شده مفید باشد. ان شاءالله در پست های آینده با موضوع جدیدی از سلسله مباحث سبک زندگی اسلامی در خدمتتان هستم.